کاربرد رنگ در معماری اسلامی

کاربرد رنگ در معماری اسلامی

کاربرد رنگ در معماری اسلامی

کاربرد رنگ در معماری اسلامی چیست؟

کاربرد رنگ‌ در معماری اسلامی به عنوان عاملی جهت انتقال احساسات، ایجاد فضاهای مختلف، و ترکیب با نقوش هنری و ساختارهای معماری برای ایجاد اثرات زیبایی و معنایی به کار می‌روند. سبک معماری اسلامی دارای تاریخ متنوعی است که بیش از یک هزار سال را در بر می گیرد و از غرب آفریقا تا اروپا تا شرق آسیا را در بر می گیرد. با شروع در اوایل قرن هفتم عربستان، این شکل از معماری با ظهور تمدن اسلامی پدیدار شد. در واقع، مسجد النبی، اولین مسجدی که تا کنون ساخته شد، در سال 622 در مدینه، عربستان سعودی ساخته شد . علاوه بر این، معماری اولیه اسلامی متاثر از سبک‌های از پیش موجود در اطراف منطقه، مانند ویژگی‌های رومی، بیزانسی و ایرانی بود.

امروزه معماری اسلامی به دلیل توجه دقیق به جزئیات، صنعتگری و نمادهای معنوی آن شناخته شده است. علاوه بر این، از آنجایی که رنگ نقش اساسی در معماری ایفا می‌کند و بر تجربه احساسی فضا تأثیر می‌گذارد، رنگ‌های مختلفی در طول سال‌ها در معماری اسلامی برای برانگیختن معانی خاصی مورد استفاده قرار گرفته‌اند. در معماری اسلامی، رنگ ها دارای نمادهای معنوی قابل توجهی هستند که منعکس کننده ارزش ها و باورهای دین اسلامی هستند. چهار رنگ اصلی سبز ، آبی، طلایی و سفید هر کدام برای انتقال معانی مختلف فرهنگی، مذهبی و نمادین استفاده می‌شوند.

سبز

این رنگ که در اسلام به عنوان رنگی مقدس تلقی می شود و با «خضر» یا مناظر سبز مرتبط است، نشان دهنده بهشت ​​است. در واقع، دین مسلمانان معتقد است که مردم در بهشت ​​لباس سبز پوشیده اند. این رنگ رایج ترین رنگی است که در مساجد استفاده می شود و باعث ایجاد حس ارتباط با طبیعت اطراف می شود.

 

مسجد النبی، عربستان سعودی

مسجد النبی که به نام مسجد النبی نیز شناخته می شود، ارتباط نزدیکی با زندگی و میراث حضرت محمد (ص) جامعه اسلامی دارد. پیغمبر این مسجد را در سال 622 با استفاده از تنه نخل و خشت گل ساخته است. مسجد النبی که مرکز جامعه مسلمانان و محل اصلی عبادت است، اولین مسجدی است که تا کنون ساخته شده است. این بنا به خاطر گنبد سبز رنگش که درست بالای اتاق دفن حضرت محمد و دو یارانش قرار دارد، معروف است. رنگ سبز نمایانگر رنگی است که بیشترین ارتباط را با ایمان دارد و مقبره را از سایر گنبدهای اطراف آن که نقره ای رنگ در بالای مسجد النبی است متمایز می کند. 

 

مسجد النوری / نور الدین زنگی، عراق

مسجد بزرگ النوری که به نام مسجد سبز نیز شناخته می شود، قدمت آن به قرن دوازدهم بازمی گردد ، یکی از قدیمی ترین مساجد شهر موصل عراق است. بیشتر به خاطر مناره کج خود به دلیل کج بودن قابل توجه آن شهرت دارد. در سال 2014، این مسجد توسط یک گروه تروریستی تسخیر شد و با مناره نمادین آن تخریب شد. در سال 2020، یونسکو و وزارت فرهنگ عراق مسابقه طراحی بین المللی را برای بازسازی و بازسازی مجتمع تاریخی النوری در موصل اعلام کردند. علاوه بر این، اکنون بازسازی شده است و گنبد سبز نمادین آن در بالای ساختمان قرار دارد.

آبی

آبی که نماد معنویت و بهشت ​​است، اغلب با تفکر و تأمل همراه است. اغلب در کاشی کاری، گنبدها و سقف سازی استفاده می شود. آبی نشان‌دهنده اعماق غیر قابل نفوذ جهان است، با سایه‌های خاصی از آبی فیروزه‌ای آبی که تصور می‌شود ویژگی‌های عرفانی دارد. در هسته خود، آبی به عنوان یادآور آسمان ها و فاصله های فریبنده دانش برتر است.

مسجد سلطان احمد (مسجد آبی) / صدفکار محمد آقا، ترکیه

مسجد سلطان احمد

مسجد سلطان احمد که به نام مسجد آبی نیز شناخته می شود، یکی از نمادین ترین مکان های دیدنی استانبول ترکیه است. این بنا به خاطر فضای داخلی با کاشی‌های آبی که در قرن هفدهم در دوران حکومت امپراتوری عثمانی ساخته شد، مشهور است. کل ساختمان با هزاران کاشی آبی بر روی دیوارهای داخلی آن تزیین شده است که فضای آبی را حتی در طول روز ایجاد می کند که دارای نقش های پیچیده و طرح های گل است. این استفاده خاص از رنگ آبی که با محافظت در برابر چشم بد و یادآوری آسمان ابدی مرتبط است، با سبک معماری عثمانی قرن هفدهم مرتبط است.

مسجد شاه اصفهان

کاربرد رنگ در معماری اسلامی

مسجد شاه یک مکان معماری بسیار شناخته شده در اصفهان ، ایران است که معماری کلاسیک ایرانی را به نمایش می گذارد. این مسجد در زمان صفویه ساخته شده و به خاطر گنبدها و نماهای کاشی کاری شده آبی پر جنب و جوشش از آبی تیره تا فیروزه ای معروف است. در واقع، گنبد آبی در فضای داخلی ظاهراً با آسمان ادغام می شود و تجربه معنوی بازدیدکنندگان را برجسته می کند.

طلا

این رنگ با کمال و اشراف الهی همراه است. همچنین از نظر فرهنگی نماد سلطنت، نشان دهنده موقعیت و ثروت است. رنگ طلایی در معماری اسلامی نشان دهنده غرور و اهمیتی است که به ایمان و ساخت آن داده شده است. هنگامی که در تزیینات تزئینی استفاده می شود، به معنای ارتقاء بخشیدن به فضا و ایجاد شکوه به آن است. ماهیت نمادین طلا نیز با ارزش ابدی همراه است.

مسجد الاقصی، بیت المقدس

کاربرد رنگ در معماری اسلامی

مسجد الاقصی بیت المقدس یکی از مقدس ترین اماکن اسلام است . این مسجد که 1300 سال پیش در شهر قدیمی اورشلیم ساخته شده است، اهمیت معنوی، فرهنگی و سیاسی زیادی برای مسلمانان دارد. این مسجد بخشی از مجموعه گنبد صخره است که به دلیل گنبد طلایی در آلومینیوم آنودایز شناخته شده است. گنبد در ابتدا از چوب ساخته شد و سپس با سنگ مرمر و آلومینیوم طلایی رنگ تزئین شد که نمادی از کمال مطلق است.

سفید

کاربرد رنگ در معماری اسلامی مانند هر دینی که رنگ سفید در اسلام نماد پاکی و پاکی است. با تقدس، سادگی و فروتنی همراه است. رنگ نمایانگر فروتنی و نوع قلب مورد نیاز در عبادات مقدس است. علاوه بر این، رنگ سفید نشان دهنده صلح ابدی است که دین موعظه می کند و بیشتر بر زندگی هماهنگ با هم تأکید می کند. در ساخت و ساز، فضای فداکاری و آرامش را برای نمازگزاران ایجاد می کند.

مرکز مذهبی و فرهنگی اسلامی

کاربرد رنگ در معماری اسلامی

مرکز فرهنگی مذهبی اسلامی در لیوبلیانا در سال 2020 توسط Bevk Perović arhitekti تکمیل شد. این ساختمان شامل یک ساختمان مدرسه مذهبی، یک برنامه فرهنگی و اداری و یک ساختمان آپارتمان برای کارمندان جامعه و همچنین اولین مسجدی است که در اسلوونی ساخته شده است. تمام نمای بیرونی و داخلی با بتن سفید در سطوح پایینی و شیشه شفاف در قسمت بالایی پر شده است که به نور خورشید اجازه می دهد فضای داخلی را غرق کند. استفاده از رنگ سفید فضایی از هماهنگی و خلوص را ایجاد می کند و بر احساس آرامش در معنویت تأکید می کند.

مسجد محمد عبدالخالق قرقاش / معماران دباغ، دبی

مسجد محمد عبدالخالق قرقاش که توسط معماران دباغ در سال 2021 طراحی شد، در دبی ساخته شد. این با فرم یکپارچه و نور طبیعی خاص طراحی شده است تا “احساس آرامش و ارتباط معنوی برای انتقال عبادت کننده از دنیای مادی بیرونی به حس درونی بودن” را برانگیزد. هدف این طراحی ایجاد یک مسجد معاصر است که در ذات خود مینیمالیست است و کاربرد رنگ در معماری اسلامی را بازتعریف می کند.

بدون نظر

  1. محمد مرداد 22, 1402

    سلام بسیار عالی بود تشکر از لطفتون

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما

  2. Soraya مرداد 22, 1402

    معماری ایرانی یکی از زیباترین معماری‌ها هست که یک عالمه رنگ توی معماری به کار برده شده

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما

  3. ابراهیم مرداد 22, 1402

    سلام وقت بخیر من یک ساختمان دو طبقه دارم میخواستم ببینم برای نمای این ساختمان حدود هزینه چقدر هست؟ می‌خوام با سنگ تیشه‌ای انجام بشه

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . لطفا با شماره های زیر تماس حاصل بفرمایید. تشکر از حضور و دیدگاه شما
      989171114925+ – 989337778077+

  4. فاطمه مرداد 22, 1402

    مطلب موثر و خوبی بود.

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما

  5. عامر مرداد 22, 1402

    متاسفانه توی شیراز که چندین سال هست بساز و بنداز هست بیشتر تا بساز و بفروش

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما. پاینده باشید

  6. اصلان مرداد 22, 1402

    یک آپارتمان 5 طبقه توی فرهنگ شهر داشتم که تحت نظارت و اجرای شما بود واقعاً ممنون از تمام زحماتتون

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . باعث افتخار هست که مارو انتخاب کردین. تشکر از حضور و دیدگاه شما. پاینده باشید

  7. حمیده مرداد 22, 1402

    مطلب خوبی بود لطف کردین.

    1. ادمین مرداد 22, 1402

      درود بر شما تشکر از حضورتون

  8. donya مرداد 22, 1402

    بسیار عالی

    1. ادمین مرداد 22, 1402

      درود بر شما تشکر از حضورتون

  9. Soraya مرداد 24, 1402

    خیلیم عالی بود ممنونم

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما. پاینده باشید

  10. حمیده مرداد 24, 1402

    چه جالب بود این مطلب مرسی .

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما. پاینده باشید

  11. Rayehe مرداد 24, 1402

    معماری ایرانی واقعا قابل قیاس نیست با جاهای دیگه. عالی بود این نوشته

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما. پاینده باشید

  12. محمد مرداد 24, 1402

    kheili khobe in matlab

    1. ادمین مرداد 24, 1402

      سلام و درود . تشکر از حضور و دیدگاه شما. پاینده باشید

نوشتن یک پیام

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشته های مرتبط

کلمات کلیدی را وارد نمایید