بتن پلیمری چیست؟
بتن پلیمری چیست؟
آیا می دانید بتن پلیمری چیست؟ در چه مکان هایی کاربرد دارد؟ نگران نباشید! دیساتک تمام موارد آن را برای شما عزیزان مورد بررسی قرار خواهد داد. به طور کلی پلیمر و محصولات پلیمری از سال 1990 مورد توجه قرار گرفتند و در این سال برای اولین بار مصرف پلیمرها از نظر حجمی بیشتر از آهن بود. همان طور که گفته شد یکی از پرمصرف ترین مواد در ساخت و سازها بتن می باشد. علت این حجم استفاده از بتن نیز هزینه مناسب ، راحتی استفاده و استحکام بالایی است که در سازه ایجاد می کند ؛ اما به دلیل نواقصی مانند احتمال یخ زدگی و ترک خوردگی، تخریب به دلیل وجود مواد شیمیایی خورنده و مواردی از این دست در کنار آن از فولاد برای مسلح کردن بتن استفاده می شد و بعد از آن استفاده از مواد و ترکیبات شیمیایی مانند پلیمرها برای بهبود عملکرد بتن مورد توجه قرار گرفت. استفاده از پلیمر همراه با بتن باعث ارتقاء خواص بتن در ساخت و ساز شد. این نوع بتن ها از بتن های سیمانی نیز بهتر عمل کردند و به همین دلیل امروزه کاربردهای فراوانی دارند. بتن های پلیمری به طور خاص از سال 1950 مورد استفاده گسترده قرار گرفتند.
بتن های پليمری حالت جامد و کاربرد های آن
بتن های پلیمری جامد یا کامپوزیت های پلیمری موادی با وزن پایین اما مقاومت بالا در برابر عوامل جوی و واکنش هایی مناسب در برابر بارهای وارد بر سازه هستند که برای اولین بار در زمان جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفتند.
- برای ساختمان هایی که به شدت در معرض مواد خورنده هستند
- سازه های پیشرفته برای نصب رادارها
- در ساختمان هایی که کنترل کیفیت در آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است
- در ساخت ماهواره ها
- برای ساخت آنتن های بزرگ
انواع بتن پلیمری اصلاح شده بر اساس نوع پرکننده ها
پرکننده ها دارای دو نوع دانه بندی ریز و درشت می باشند. همچنین از نظر وزنی پرکننده های سبک شامل سنگ های رسی سبک ، پرلیت و سنگ پا می باشند اما پرکننده های سنگین شامل قطیر ، ایلمنیت ، هماتیت و باریت هستند. از همه این مواد میتوان برای تولید انواع بتن پلیمری با وزن مخصوص بین 640 تا 5200 کیلوگرم بر متر مکعب استفاده نمود. معمولاً پرکننده های نرم (دانه بندی ریز) برای کاهش تخلخل بتن استفاده می شود. از جمله پرکننده های نرم میتوان به دانه های ریز شیشه ای ، سرامیک و پلاستیک اشاره کرد.
برای ایجاد خواص الکتریکی در بتن پلیمری معمولا از کربن یا پودرهای فلزی استفاده می شود. اگر بخواهیم میزان استحکام بتن در برابر ضربه ، خمش و کاهش انقباض را افزایش دهیم باید از موادی مانند فیبرهای شیشه ای ، مواد آلی و فلزی برای تولید بتن پلیمری استفاده کنیم. شایان ذکر است گاهی اوقات برای ایجاد رنگ های بهتر در بتن یا ایجاد خواص جذب نور در برابر خورشید ، از رنگ دانه های معدنی نیز برای بتن استفاده می شود.
انواع بایندرهای مورد استفاده در بتن های پلیمری
رزین : یک ماده آلی نیمه جامد یا کاملا جامد و یا شبه جامد است که دارای وزن های مولکولی نامشخصی می باشد اما به طور کلی وزن مولکولی آن بالاست و زمانی که در برابر نیروی تنشی قرار می گیرد تمایل به جریان نشان می دهد.
اپوكسی : خود نوعی رزين است که داراي قطعاتي گرم و نرم بوده و با گرما آب می شوند.
رزین های اپوكسی : ترکیبات این مواد طوری است که چسبندگی خوبي با الياف شيشه دارد و برای ساخت وسایل تزئینی و اکسسوری نیز استفاده می شود. این مواد مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند و زمان پخت مورد نیاز آن کم است ؛ همچنین چسبندگی خوبی نسبت به سطوح فلزی دارند. مقاومت سایشی، استحکام مکانیکی بالا و مقاومت در برابر مواد شیمیایی مخرب از دیگر مزایای این مواد هستند.
مقایسه بتن های پلیمری با بتن های معمولی
در بتن های معمولی اغلب مشکل خوردگی توسط گازهای اکسید کننده و مایعات وجود دارد ؛ زیرا مقاومت چندانی در برابر این مواد ندارند ؛ اما میتوان با جایگزینی کامل مواد پلیمری در بتن ها ترکیبی ایجاد کرد که مقاومت بالایی در برابر عوامل خورنده شیمیایی داشته باشند. از طرفی بتن های پلیمری نیاز به زمان کمتری برای پخت و جذب کامل آب دارند. همچنین ریختن آنها در قالب ها آسان تر و سریع تر انجام می شود. با تمام این خصوصیات قیمت بتن های پلیمری از بتن های معمولی بالاتر است ؛ اما زمانی که به خواص ایجاد شده در آنها نگاه می کنیم واقعا توجیه اقتصادی دارند و در دراز مدت مقرون به صرفه می باشند. در برخی شرایط نیز چاره ای جز استفاده از بتن های پلیمری نداریم ؛ مثلا زمانی که بتن در برابر مواد شیمیایی خاصی قرار دارد و احتمال پدیده کاویتاسیون وجود خواهد داشت باید حتماً از بتن های پلیمری استفاده نمود.
تقویت بتن های معمولی با مواد پلیمری
بتن های معمولی را نیز میتوان با مواد پلیمری برای ایجاد خواص مختلف در آن تقویت نمود. برای این کار ابتدا باید بتن را خشک و تمیز نموده و سپس خنک کرد. بعد بتن را با مواد پلیمری یا همان مونومری آغشته می کنیم و بعد از عمل پليمريزاسيون كاتاليتی حرارتی ، بتن تقویت شده ما آماده است.
مشاوره هدفمند!
در این بخش به سوال بتن پلیمری چیست؟ پاسخ دادیم تا با کاربرد های آن در صنایع آشنا شوید. توجه داشته باشید که پیش از هر اقدامی از فرد با تجربه ای در این زمینه کمک بگیرید تا بعد ها دچار مشکلاتی نشوید! ما در دیساتک متخصصانی را گرد هم آورده ایم که درباره سرمایه گذاری در شیراز و ایمنی در ساخت و ساز به شما عزیزان مشاوره رایگان ارائه خواهند داد تا با آگاهی کامل برای چنین امری اقدام کنید. هم اکنون می توانید از طریق فرم زیر با ما تماس حاصل فرمایید.
بروزرسانی : 26 دی 1401