قرارداد مشارکت در ساخت و 20 نکته طلایی درباره آن
قرارداد مشارکت در ساخت و 20 نکته طلایی درباره آن
قرارداد مشارکت در ساخت چه قراردادی است؟
گاهی اوقات صاحب یک ملک قدیمی و یا زمین ، تصمیم میگیرند. با سازندگان املاک توافق کنند و ملک خود را در اختیار آنها قرار دهند. از سوی دیگر هم سازندگان املاک هزینه ساخت ملک را به عهده میگیرند. به این کار ، مشارکت در ساخت میگویند که ملک از یکی و سرمایه از یکی دیگر است.این قرارداد یک نوع توافق دو طرفه است که در ادامه به نکات مهم آن اشاره شده است.
در تنظیم قرارداد باید به چند مورد مهم و اساسی توجه کرد و حتما در تعهدات به آن اشاره کرد
- باید مطمئن شد که شخصی که ملک را آورده صاحب ملک باشد .و یا اجازه این کار را داشته باشد و ملک دارای سند رسمی باشد.
- باید آورده طرفین به طور کامل مشخص شود.
- مدت زمان کار باید مشخص شود.
- میزان سود و زیان باید تعیین شود.
- ضمانت اجرا برای شرایطی که طرفین به تعهداتشان عمل نکنند.
چند نکته مهم دیگر قرارداد مشارکت در ساخت
1- گاه یک نکته مهم که باید به آن توجه داشت انتخاب فرد سازنده است برخی سازندهها به دلیل اینکه باید برای ساخت هزینه کنند.، از مصالح ضعیف استفاده میکنند. و با به کارگیری روشهایی برای کاهش هزینهها کیفیت نهایی ساخت را بسیار کاهش میدهند.
2- اساس مشارکت در ساخت باید بر تجربه، توانایی مالی وفنی، وفاداری و پیمان داری، دانش و تخصص باشد.
3- باید به این نکته مهم توجه کنید که هزینه های ساخت و ساز در هر شهر متفاوت است. و باید محاسبات بر اساس قیمت هر متر مربع آپارتمان نوساز در یک منطقه خاص در یک شهر انجام شود.
4- برای پروژههای مشارکتی حتماً ارزش ملک و ارزش نهایی پروژه در ابتدا محاسبه میشود. از فرمولهای ویژه برای سود و ارزش ملک در این راه استفاده کنید.
5- قبل از اینکه پروژه مشارکتی در ساخت و ساز آغاز شود، شرکت سازنده یا شرکت پیمانکار یک وجه بلاعوض را به مالک زمین پرداخت میکند .تا بتواند در طول انجام پروژه، محل اسکان برای خود و خانواده اش فراهم کند.
6- بهتر است هنگام قرارداد مشارکت در ساخت، فردی به نام داور یا حاکم در قرارداد مشخص شود که نقش قضاوت کننده را بر عهده دارد.
7- انتخاب یک ناظر دلسوز و مجرب جهت نظارت بر کیفیت اجرایی شریک سازنده نباید فراموش شود.
8- در قراردادهای مشارکتی برای پروژههای ساخت و ساز حتماً مسئولیتها و وظایف هر دو طرف قرارداد باید به دقت تعیین و ذکر شود. تا در آینده طرفین به مشکل برنخورند.
9- شرکتهای پیمانکاری حقوقی لازم است تمام مراحل عقد قرارداد را همراه با امضای رسمی و مهر شرکت با اعتبار لازم انجام دهند.
10- اگر هر یک از طرفین به مسئولیتها و وظایف خود پایبند نباشند .یا عمل نکنند، حق فسخ قرارداد مشارکت در ساخت برای آنها امکانپذیر است.
11- سعی کنید در قراردادهای مشارکتی به جای سفته از چک معتبر بانکی استفاده کنید. به این ترتیب امکان پیگیری برای مشکلات آینده بهتر برای شما فراهم خواهد بود. زیرا بر خلاف باور عامه، چک نسبت به سفته ابزار قدرتمند تری برای وصول مطالبات است.
12- اجازه اخذ وام به هر عنوان به شریک سازنده داده نشود.
13- شرکت پیمانکار یا سازنده پروژه موظف است در بازههای زمانی یک ماه یا دو ماهه در قالب صورت جلسه یا گزارش رسمی، مراحل تکمیل کار را به اطلاع مالک زمین برساند.
14- اگر در حین انجام پروژه، مالک زمین یا ساختمان فوت کند، ورثه او باید مراحل ادامه پروژه را بر عهده بگیرند.
15- اگر زمان قرارداد مشارکت در ساخت به پایان برسد، اما پروژه ساخت و ساز خاتمه نیافته باشد، حق فسخ قرارداد یا ضرر برای هر دو طرف وجود نخواهد داشت، مگر اینکه در قرارداد شرایطی را در این باره ذکر کرده باشند.
16- مبنای تعیین قدرالسهم برای طرفین براساس قیمت عرصه و میزان هزینه ساخت و… می باشد.
17- هزینه های جانبی اعم از عوارض تراکم اضافی ، مالیات ، هزینه بیمه، هزینه های انشعاب آب ، برق، گاز و… مشخصاً و صراحتاً توافق شود.
18- تعیین و دریافت ضمانت برای اجرای پروژه در قراردادهای مشارکتی الزامی است.
19- اگر سازندگان در قرارداد مشارکت در ساخت متعدد هستند. وجود قرارداد مستقل بین سازندگان که حقوق و تکالیف بین خودشان را مشخص میکند ضروری است.
20- در خصوص اجازه اعمال تغییرات توسط پیش خریداران و مالک ونحوه تأمین هزینه و مسئولیت اجرایی آن را صراحتاً مشخص نمایید.
بروزرسانی : 18 دی 1401